Ціни на кавуни в Україні падають рекордними темпами

Головна » Ціни на кавуни в Україні падають рекордними темпами
Ціни на кавуни в Україні падають рекордними темпами

В Україні спостерігається стрімке зниження цін на кавуни, які вже подешевшали на понад третину лише за останній тиждень. За даними аналітиків EastFruit, станом на 23 липня середні оптові ціни на кавуни коливаються від 5 до 14 грн/кг, що на 36% менше порівняно з попереднім тижнем. А порівняно з кінцем липня 2024 року – в середньому на 28% дешевше.

Зниження вартості експерти пояснюють насамперед різким збільшенням пропозиції на ринку. Через спекотну та сонячну погоду кавуни в українських полях почали дозрівати значно швидше, ніж очікувалося. Це спричинило надлишок продукції, а отже — і падіння цін.

Засуха б’є по якості, але не по обсягах

Попри масове дозрівання кавунів, їхня якість у багатьох випадках залишає бажати кращого. Виною цьому стала посуха, яка особливо вразила південні регіони України, де вирощується більшість баштанних культур. Відсутність достатньої кількості вологи вплинула як на смакові характеристики, так і на збереження товарного вигляду кавунів.

Водночас виробники змушені знижувати ціни, аби хоч якось встигнути реалізувати надлишки, які швидко втрачають якість. Цікаво, що таке зниження відбувається на тлі скорочення площ посівів під кавунами в Україні, зокрема через тимчасову окупацію Херсонщини — одного з головних регіонів вирощування цієї культури.

Попит не встигає за пропозицією

Попри доступні ціни, попит на кавуни поки що не зростає такими темпами, як пропозиція. Українці купують кавуни стримано — як через зниження довіри до якості продукції, так і через загальну економічну нестабільність. У результаті, ціни можуть впасти ще більше, адже на ринку вже з’являються й імпортні партії кавунів, що створює додатковий тиск на місцевих виробників.

Аналітики прогнозують, що у найближчі тижні ціна на кавуни залишатиметься нестабільною, а подальше її зниження залежатиме від темпів споживання та погодних умов. Для фермерів — це непростий сезон, адже доводиться реалізовувати врожай майже собі у збиток, аби не втратити все.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *